Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak güvenilir, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, esaslı bir aromaya ve manzum yanmayı esenlayacak kenarıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf kılıklı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu erdemli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de biriyi bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en özen etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime anık oyumlamak bâtınindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bâtınilen bir puro ideal gönen değerlerinde bâtıniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine bakarak oldukça orantılı ve bâtınilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken özge bir şahıs bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir kıymet bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değkonuimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna hin ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en yeğin kıymet bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz averaj 6 ay içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine müesses bu yol sıcaklıktan bağımsız olmadığı bâtınin belli bir hin içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca bir araba suhunet değkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti yağdırmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en yeğin tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen alma hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.