Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak pek, esnek ve okşayıcı bir strüktürda olmalı, yavuz bir aromaya ve manzum yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en uyanıklık etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko yakalamak ciğerindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde ciğerilen bir puro mefkûre nem değerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine için oldukça usturuplu ve ciğerilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken farklı bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeslekimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmeslektirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en yeğin ölçü bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız madde ortalama 6 ay içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine müesses bu yol sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin belli bir dem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca aşkın sıcaklık değmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti bulmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en yeğin alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.