Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak oturaklı, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak kenarıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf nezih katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu yüksek oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en özen etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bâtınime amade kaplamak bâtınindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bâtınilen bir puro ideal nem bileğerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine için gayet mütenasip ve bâtınilebilir en komple bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken değişik bir nüfus bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir değer olduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğdavranışimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diye soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, yaman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, bâtınimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna mevsim ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en çok değer bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus vasati 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belli bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca bir küme suhunet bileğdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri tedariklemek bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüksek nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en çok yöntem olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Tün gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüksek nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.